Ivan Patzaichin. Povestea Olimpicului bunului simt merge mai departe

Era a doua zi de festival (5 septembrie 2021)  când vestea a căzut năprasnic peste noi toți. Ivan „a plecat”!!! Chiar dacă am fost alături de el în toata acea perioadă în care știam că inevitabilul se va produce, trăiam cu speranța că o minune îl va salva. Am oprit festivalul, iar surpriza pe care i-o pregătisem (piesa realizată de corul fetelor de la Mila 23 împreună cu Subcarpați) a devenit momentul “in memoriam”, seara, pe malul Dunării parcă împietrite, alături de sute de oameni cu lacrimi în ochi. A fost cel mai greu moment din viața mea; să urc pe scenă într-o lume fără Ivan. Mi-a fost imposibil să vorbesc despre el la trecut, simțeam că l-aș fi dezamăgit, ar fi fost ca o înfrângere iremediabilă, iar el nu accepta asta. Așa că am anunțat că povestea lui Ivan trebuie să meargă mai departe, și prin asta va rămâne prezent și implicat, așa cum fusese dintotdeauna.

Festivalul RowmaniaFEST a devenit din acea seară Festivalul Ivan Patzaichin, urmând să ducă mai departe valorile în care Ivan credea și acțiunile pe care le promova. Aproape în același timp, în acea seară, Primaria și Consiliul Județean au luat decizia de a da numele lui falezei din Tulcea. Era un gest de recunoștință față de sprijinul pe care l-a dat constant autorităților locale pentru ca Faleza să revină orașului și să fie reabilitată, șantierul abia începuse.

În completarea acestui gest, și pentru continuarea rolului asumat de Ivan ca promotor al Deltei și al Tulcei, a apărut conceptul “Delta lui Ivan” din înlănțuirea a 3 proiecte: “Ansamblul Memorial” de pe Faleză, primul traseu Tulcea-Mila 23 pentru bărci ecologice (cu vâsle și electrice) și “Muzeul Ivan Patzaichin” din localitatea Mila 23, locul unde s-a născut.

Ansamblul Memorial (amplasat la capătul Falezei către Sulina) va deveni un obiectiv turistic și cultural al orașului, beneficiind de cinci lucrări de artă ale unor artiști de excepție, Mircea Cantor, Teodor Graur, Virgil Scripcariu, Dan Vezentan și Olah Gyarfas. Toți cinci l-au cunoscut îndeaproape pe Ivan, contribuind la proiectele asociației de-a lungul anilor. Capătul falezei-va deveni locul ce va ține vie “povestea lui Ivan”. „Columna”, cu cele 54 de pagăi ale sale, va reaminti cursele istorice ale lui Ivan, dar și de toți campionii Deltei ce s-au inspirat și sprijinit unii pe alții. Împreună cu „Metopa”, Inima asezată”, „Val oprit”, „Fântâna” și „Grădina”, Columna va completa ceea ce ne dorim să fie un spațiu public absolut unic în România. În plus, aici va fi și punctul de îmbarcare a turiștilor în căutarea experienței supreme în natură, acei turiști ce vor alege barca cu vâsle pentru traseul “Delta lui Ivan”. După cum spunea Ivan, „doar într-o barcă cu vâsle, încet, în ritm de pagaie, poți descoperi adevărata frumusețe a Deltei”.

“Muzeul Ivan Patzaichin” nu va fi doar un muzeu de vizitat, ci și un centru de dezvoltare comunitară inovativ, un laborator și un conector la lumea creativă, prin care tradiția locală va fi păstrată, explorată și valorificată ca o resursă contemporană de dezvoltare.

Muzeul este gândit ca un “observator al Deltei”, un portal deschis către natură, o instalație artistică multimedia ce prezintă parcursul vieții lui Ivan, de la copilăria în sat, la statutul de multiplu campion olimpic, antrenor emerit și antreprenor social, un parcurs în care a fost însoțit întotdeauna de o altă ambarcațiune.

Inaugurarea “Deltei lui Ivan” va avea loc în septembrie la “Festivalului Ivan Patzaichin 2023”. Memoria lui Ivan va rămâne „vie, promovând mai departe valorile și lucrurile în care el a crezut: bun simț, cutezanță, dârzenie, integritate, patriotism, dragoste pentru artă și natură, respect pentru tradiție, oameni și comunitate.

Teodor Frolu