HARPAI. Singura fabrica de paie de baut din hartie din Romania

‘Suntem la început, decizia de business a început din adolescenţă. Businessul a început în 2019, a plecat de la o idee cu un prieten, ne gândeam la noile trenduri şi ce se poate întâmpla în viitor.

Am descoperit o nişă pe partea de reciclare şi plastic. Am decis să fac un business pe paie de băut din hârtie. Am făcut cerere de ofertă din China pentru utilaje şi de acolo a plecat totul.

Paiele de băut sunt formate din trei straturi de hârtie, iar zilnic pot ieşi dintr-un singur schimb de producţie circa 80.000 de paie, aceasta fiind capacitatea maximă.

Harpai se află într-o zonă montană, în mediul rural, la o distanţă de 110 km de Bucureşti, mai exact în comuna Ceraşu, judeţul Prahova. Ne-am dorit să dezvoltăm această idee în mediul rural şi să oferim locuri de muncă oamenilor din această zonă, pentru că ne pasă de viitorul satului românesc şi de oameni.

Este un business nou, paiele de hârtie sunt mai scumpe decât cele din plastic, diferenţa poate fi de zece ori mai mare. Paiele HARPAI sunt ecologice, de înaltă calitate, un produs 100% biodegradabil și compostabil.

Viaţa de antreprenor este antrenantă, în fiecare zi este ceva de făcut, tot timpul ai noi obstacole, trebuie să le depăşeşti, să găseşti rezolvări, dar nu ne împotmolim în lucruri mărunte, mergem mai departe.

Aş lua-o de la capăt, tot cu aceeaşi idee de business, pentru că este un produs de viitor şi cred că este sustenabil. Ar trebui să începem să producem lucruri şi în România, nu doar să importăm.’ Gabriel Bălăceanu, HARPAI