Gabriel Barta. RongoDesign

Gabriel Barta este un cercetător în domeniul biotehnologiei care și-a transformat curiozitatea și pasiunea într-o afacere care inovează folosindu-se de ceea ce are de oferit natura.

RongoDesign este o companie de cercetare și dezvoltare care colaborează cu ecosistemele naturale pentru a oferi soluții alternative la produsele din polistiren și plastic utilizate în industria construcțiilor, în designul interior și chiar în producția de ambalaje.

Cine ar fi crezut că o ciupercă are rădăcini care se pot întinde kilometri întregi? Și cine ar fi crezut că aceste rădăcini nu doar că mențin echilibrul și sănătatea ecosistemelor, sprijinind creșterea și comunicarea plantelor, dar că pot fi folosite și în construcții, în designul interior și chiar în producția de ambalaje? Această parte vegetativă a ciupercii se numește miceliu și este capabilă să înlocuiască polistirenul și alte materiale clasice, fiind o alternativă sustenabilă și versatilă a acestora.

Proiectul lui Gabriel Barta a pornit din dorința de a valorifica deșeurilele agro-industriale, de la zațul de cafea din numeroasele cafenele ale orașului său până la reziduurile din activitățile agricole din zonă. Astfel, folosindu-se de ceea ce are de oferit natura, a reușit să-și transforme curiozitatea și pasiunea într-un proiect inovator și unic la noi în țară. Spre exemplu, un prim produs dezvoltat de RongoDesign este panoul izolator cu miceliu, primul de acest tip din România și printre puținele la nivel mondial. Mai mult, materialele din miceliu pot fi turnate pentru a produce mobilier, accesorii, țesături, materiale de ambalare și chiar cărămizi.

Când vine vorba de sănătatea umană, miceliul a demonstrat diverse proprietăți medicinale. S-a constatat că are efecte antiinflamatorii, antimicrobiene, antioxidante, citotoxice și anticancerigene. În plus, s-a demonstrat că suplimentele pe bază de miceliu susțin funcția imunitară sănătoasă și oferă un sprijin imunologic semnificativ.

În ecosisteme, miceliul servește ca o componentă vitală în ciclul nutrienților și în structura solului. Ajută plantele să împartă nutrienții și să comunice prin semnale chimice. Miceliul contribuie, de asemenea, la sechestrarea carbonului, la descompunerea toxinelor și la susținerea biodiversității.

Formează rețele de micoriză care transferă apă, nutrienți și informații între copaci, promovând sănătatea generală a pădurii. Mai poate, de asemenea, să remedieze solurile contaminate și să transforme deșeurile în materiale utilizabile și ecologice. Miceliul are chiar potențialul de a descompune și de a absorbi chiar și cele mai toxice deșeuri create de om, ceea ce îl face o resursă valoroasă pentru detoxifierea și remedierea mediului.

Ideea proiectului se bazează pe două observații - abundența deșeurilor agroindustriale generate zilnic de activitățile cotidiene, dar și pasiunea sa pentru cafea, de la simpla activitate de a savura un espresso, până la procesele complexe din spatele acestei băuturi.

'Am avut ocazia să cunosc oameni care mi-au insuflat indirect această pasiune pentru cercetare. Astfel, văzând că în zona Clujului se generează zilnic foarte multe deșeuri, de la zațul de cafea din numeroasele cafenele până la reziduurile din activitățile agricole din zonă, am început să cercetez o posibilă soluție de recuperare a acestor produse. Totul a culminat cu un prim „experiment” acasă, iar materialul obținut a fost primul pas necesar pentru a începe aventura numită RongoDesign.

Vom dezvolta tehnologia și procesele noastre folosind doar microorganisme care sunt total inofensive pentru oameni și mediu. Folosind miceliul, aparatul vegetativ al ciupercilor, pentru a ne cultiva materialele pe substraturi organice și sintetice care sunt produse secundare sau ”deșeuri” ale altor industrii, scopul nostru este să înlocuim materialele sintetice și nesănătoase folosite în izolație, design interior și ambalare.

După mai bine de trei ani de cercetare și dezvoltare, am stabilit protocoale precise, iar speciile folosite sunt întotdeauna adaptate pentru folosirea în produsul final. La sfârșitul procesului de producție, materialele de miceliu sunt inerte, iar produsele rezultate sunt complet stabile, sigure, durabile și, de asemenea, biodegradabile și au o estetică unică.

Miceliul este un material natural care poate fi ușor cultivat și recoltat, ceea ce face din el o resursă regenerabilă. Are o amprentă de mediu mai mică comparativ cu materialele de construcție tradiționale precum betonul și plasticuli. În plus, miceliul este biodegradabil și se va descompune în mod natural în timp, reducând deșeurile și poluarea.

În ciuda naturii sale ușoare, miceliul s-a dovedit a fi la fel de puternic ca betonul în unele cazuri. Este rezistent la apă și foc, ceea ce il face un material potrivit pentru industria construcțiilor. Când este uscat, miceliul devine incredibil de durabil și rezistent la apă, mucegai și foc.

Miceliul poate fi turnat în diverse forme, făcându-l extrem de versatil atât pentru materiale de construcție, cât și pentru design. Poate fi folosit pentru a crea piese de mobilier, panouri izolante, cărămizi cu proprietăți termice și acustice crescute, izolații pentru pereți și tavan.

Prin utilizarea miceliului ne putem gândi la o reducere a dependenței de combustibilii fosili și o scădere a cantității de deșeuri generate în timpul proceselor de producție și a construcțiilor.'

Când vine vorba de sănătatea umană, miceliul a demonstrat diverse proprietăți medicinale. S-a constatat că are efecte antiinflamatorii, antimicrobiene, antioxidante, citotoxice și anticancerigene. În plus, s-a demonstrat că suplimentele pe bază de miceliu susțin funcția imunitară sănătoasă și oferă un sprijin imuno

Un prim produs dezvoltat de Gabriel și echipa RongoDesign din miceliu este un panou de izolație, acesta fiind, de altfel, și printre puținele astfel de produse din lume.

'Este un produs ambițios și inovator, capabil să înlocuiască polistirenul și alte materiale clasice, fiind realizat manual și fără procese artificiale. Prin prisma calităților sale, precum durabilitatea, impermeabilitatea și rezistența la foc, acest gen de panouri sunt ideale pentru realizarea unor produse de calitate. Acest panou de izolație realizat din miceliu produce de zece ori mai puțin dioxid de carbon și utilizează de aproximativ opt ori mai puțină energie decât se consumă pentru producția panourilor de polistiren.

Materialele tradiționale de construcție au o amprentă de carbon uriașă, consumă multă energie și nu pot fi eliminate într-un mod durabil.'

Până la începutul acestui an, Gabriel și echipa sa au desfășurat strict o activitate de cercetare pentru a-și defini rețetele, cu scopul clar de a crea un material diferit față de soluțiile din silicon existente în prezent la nivel mondial.

RongoDesign vizează clienții din sectorul B2B, având un accent puternic pe partenerii din industria construcțiilor; dezvoltatori imobiliari, consultanti imobiliari; arhitecți, designeri de interior și alte afaceri implicate în procesele de construcție și decorare a casei.

Anul trecut, pe lângă distincția de cel mai inovator startup al programului Start For Future, RongoDesign a câștigat etapa națională a concursului EIT Climate Launchpad.

Proiectul a fost, de asemenea, selectat ca fiind un startup CEE Net Zero Future 50, iar de curând, a primit finanțare nerambursabilă, prin care, alături de un designer de interior din Franța și un Tech Supplier din Polonia, lucrează la dezvoltarea unei rețele industriale 5.0 axate pe un sistem de cooperare om-robot, în care inteligența umană lucrează în armonie cu CI (cognitive informatics).

Adriana Arabolu