SL MD PhD Dr. Radu Andrei. Medic primar cardiolog. Expert dispozitive cardiace electronice si electrofiziologie
Provocările unui antreprenor medical de nișă – patologia cardio-toracică integrativă
Esența în a oferi pacienților un serviciu medical de excepție pleacă de la valorile comune ale celor care fondează un stabiliment de profil. Și aceasta a fost o dogmă pentru asociații B52 Cardio-Thorax Center. Există intersecții profunde între patologia de cord și cea pulmonară, astfel, ne mândrim cu faptul că suntem primii care au încercat să acopere conceptul de patologia cardio-toracică integrativă în piața medicală din România.
Putem discuta despre natură medicală de elită, colaborarea integrativă și reducerea presiunii psiho-somatice asupra pacientului. În primul rând, clinica pe care o conduc cumulează expertiză medicală de vârf în domeniul cardiologiei și pneumologiei, beneficiind în același timp de suportul specialităților precum diabet zaharat și nutriție, geriatrie, psihoterapie și kinetoterapie. În conceptul medical de tip boutique, pacienții caută un medic cu experiență, cu un istoric bogat în succesul tratamentului pe o anumită patologie. Facem din acest aspect – experiența medicului – piesa centrală pentru care clinica noastră reprezintă o soluție la suferința dumneavoastră.
În cadrul patologiei cardio-pulmonare, termenul de “echipă medicală” este esențial. Exemple? Un pacient diagnosticat cu patologie pulmonară severă este cu căldură îndrumat spre consult cardiologic în cadrul clinicii pentru a stabili natura secundă/primitivă (separată de boala pulmonară) a unei potențiale patologii cardiace. Tot în acest sens, natura cronică a suferinței este adresată suportului prin psihoterapie, ameliorând impactul bolii organice de lungă durata pe psihicul pacientului (demonstrat a contribui la calitatea vieții și la reducerea mortalității). Identificarea anumitor factori de risc în cadrul unui consult cu expertiză de vârf este back-tracked către diabetologie și nutriție, pentru prevenția unor evenimente clinice ulterioare.
Cum putem însă să reducem suplimentar fondul presional psihic al pacientului? Cu toții ne amintim mediul clasic de consultații al unui dispensar, pereți albi, faianță în cabinet, halatul alb al medicului puțîn întrezărit din spatele unei foi pe care completează tacticos detalii, fără să privească pacientul. Și dacă totuși am avea un loc în care venim și arată precum o casă boierească interbelică, suntem primiți cu căldură, ni se oferă o băutură, ceva dulce, ascultăm muzică în recepție, citim reviste, schimbăm o vorbă cu “colegii” din recepție? Acest aspect am încercat să îl sedimentăm în B52 Cardio-Thorax Center, o clinică atipică, pe o străduță discretă, cu acces direct din Piața Dorobanți.
Rezumând valorile de mai sus, în calitate de putere executivă din clinică, recunosc că mă simt atât onorat, cât și provocat. Exigența serviciilor medicale de cardiologie intervențională (patologia arterelor coronare și a pacienților structurali cu valve bolnave), a electrofiziologiei (implantul de dispozitive și aritmiile cardiace), de echocardiografie (transtoracică și transesofagiană), cheie în diagnosticul corect al patologiei complexe, de pneumologie de vârf (inclusiv boli rare), precum și referirea cazurilor complicate, aparent fără rezolvare (segment vast de “second-opinion”) de pe teritoriul întregii țări, mă fac să-mi doresc să asigur atât colegilor, cât și pacienților, un mediu de lucru de top.
Pregătirea mea fiind una medicală (umanistă) mă bucur totuși că manifest tendințe concrete, realiste, probabil datorate înclinației mele către matematică, fiind de asemenea absolvent al acestei facultăți. Poziția pe care o dețîn nu se rezumă la administrare fixă, ci la a fi un liant de comunicare între specialitățile din clinică, și de a identifica modalități în care ideile de preț pe care colegii mei le au să poată fi transpuse în realitate facil și cost-eficient, în beneficiul pacienților noștri.
Va invit astfel să ne treceți pragul pentru a înțelege mai bine ce considerăm noi că este “bine” și “corect” în raportarea față de un pacient aflat în nevoie.