Fabrica de Compost. Misiune si poveste

Hrănim solul pentru a fi viu și sănătos, apoi solul ne va hrăni plantele pentru a fi viguroase și sănătoase

La începuturi am dorit să găsesc un business care să mă ajute să muncesc pentru mine și familia mea, în contextul în care după 20 ani de muncit pe brânci pentru alții nu am realizat aproape nimic pentru sufletul meu. Am decis să caut un domeniu în care să muncesc și să mă bucur de rezultatul muncii mele.

Provenind dintr-o familie de la țară și fiind familiarizat cu pământul și cu problemele pe care agricultorii mici din România le au, am căutat să fac ceva în agricultură, pentru că acesta este un domeniu cu activitate sezonieră, având răgaz în extrasezon și pentru odihnă.

Am început acest vis cu un colaborator pentru nucifere cu care am înființat o livadă de nuc. După o vreme am decis să deschidem o linie de fertilizatori organici.

Am identificat imediat un potențial uriaș în povestea aceasta, motiv pentru care am mers pe principiul all-in, investind toate resursele familiei în acest business.

Pe măsură ce am început testele în culturi reale, de diferite tipuri, am descoperit o calitate excepțională a produsului. Feedback-urile au fost din ce în ce mai bune, încurajându-ne să dezvoltăm cât mai mult acest business.

Am prins curaj și am început să lucrăm la imaginea produsului, construind încet și cu mari eforturi o identitate de produs. Am acreditat produsele la subsidiara din România a Agreco Germany, si astfel am reușit să dăm un plus de valoare business-ului.

Am investit tot ce am primit din vânzarea produsului în imagine, în marketing și în cercetare, îmbunătățind în continuu calitatea ambalajelor și a etichetelor, calitatea produselor și a testelor pe care le-am început.

La un moment dat am găsit o reală oportunitate și am profitat de ea, intrând într-un contract de Cercetare – Dezvoltare cu USAMV Cluj. De fapt îmbunătățirea produselor a venit natural ca un efect al colaborării cu USAMV, unde am găsit oameni de foarte bună calitate, care au înțeles nevoia de a sprijini un astfel de business.

În timp ne-am orientat spre mediul academic, începând colaborări cu mai multe stațiuni de cercetare, în vederea validării calității produselor nostre și din mediul academic.

Căutăm să îmbunătățim constant calitatea produselor noastre, pentru a putea profita de cadrul legislativ care favorizează, deși timid și nesigur, acest gen de produse.

Grija noastră constantă pentru a mânca sănătos și pentru a avea grijă de ceea ce contează ne face să dorim încontinuu să dezvoltăm ÎN ROMÂNIA, o țară preponderent agrară, produse competitive și care să devină în reper în agricultură. Dar asta este destinația finală, capătul de linie, până acolo însă drumul e pavat cu multă sudoare și cu multă muncă, cu și mai multă muncă și cu exagerat de multă muncă. Asta datorită faptului că marile concerne din industria agrochimică nu vor ca noi să reușim și chiar și legile europene sunt influențate de lobby-urile agresive pe care le fac aceștia pe lângă factorii de decizie politică. În acest climat de instabilitate la nivel european de ceva vreme ne-am trezit singuri și descoperiți în fața unor giganți care operează pe piețele agricole, giganți care nu au orientare spre sustenabilitate sau spre sănătatea oamenilor, singurul lor țel este banul.

Misiunea noastră a suferit modificări de-a lungul timpului, dar mai degrabă sub forma rafinării motivațiilor și filozofiei noastre. Odată cu abordarea academică a businessului am decis să cercetăm mai atent unde ne situăm cu produsul nostru în filozofia agricolă mondială. Am descoperit cu bucurie că produsele noastre se pot clasifica și se pliază perfect pe tehnologiile regenerative, precum și în agricultura ce se bazează pe biodinamism. Deși acești termeni sună foarte sofisticat și pretențios, în realitate vorbim despre agricultura în care se pune accent pe solul fertil și pe dezvoltarea naturală și sustenabilă a unor ecosisteme fundamentale pentru refacerea planetei.

Acest gen de agricultură trebuie promovată, susținută și chiar practicată  pentru  a  însănătoși  planeta  noastră  minunată. 

Biodiversitatea planetei înseamnă sănătatea planetei, sănătatea planetei înseamnă sănătatea culturilor, sănătatea culturilor însemnă sănătatea noastră, a tuturor.

Din păcate utilizarea excesivă de substanțe chimice de sinteză nu poate să conserve sănătatea pământurilor pe care facem agricultură. Agricultura modernă în sine nu pune accentul pe protecția celui mai important jucător din agricultură: ”SOLUL FERTIL”.

Fără acțiuni energice și urgente în aceste aspecte amintite mai sus, în curând, viața pe Pământ va fi nu doar greu de întreținut, dar va fi și amenințată în toate sensurile. Această stare de fapt se poate evita doar dacă eforturile tuturor vor fi focusate pe sustenabilitate și tehnice conservative în agricultură și ramurile conexe ei.

Din păcate filozofia actuală din exploatațiile agricole are un fundament greșit. Noi suntem obișnuiți să gândim astfel: ”TREBUIE SĂ HRĂNIM PLANTELE CA SĂ AVEM CULTURI SĂNĂTOASE”. Deși pare corectă această afirmație, ea este greșită și greșit aplicată.

Este greșită datorită faptului că noi nu putem hrăni plantele, ele se hrănesc cu substanțe prelucrate, nu cu ”materii crude”, cum aplicăm noi pe sol. Plantele, prin fotosinteză, procesează CARBON. Îngrășămintele chimice de sinteză nu conțin carbon, deci nu sunt folosite de plante direct. Asta înseamnă că ele nu constituie o hrană potrivită pentru ele. Aplicarea este greșită pentru că acest gen de ”mâncare” distruge viața solurilor.

Microbiomul din sol este cel care poate și știe cum să hrănească plantele. Relațiile simbiotice dintre plante și microbiom nu sunt pe deplin înțelese de către cercetători, însă sunt fundamentale pentru tot ceea ce vom întreprinde în viitor în agricultură.

Deci filozofia corectă este: ”HRĂNIM SOLUL PENTRU A FI VIU ȘI SĂNĂTOS, APOI SOLUL NE VA HRĂNI PLANTELE PENTRU A FI VIGUROASE ȘI SĂNĂTOASE”.

Produsele noastre sunt prima verigă dintr-un lung lanț trofic ce trebuie să se dezvolte și să prospere în solurile agricole din țara noastră, dar și din întreaga lume. Asul din manecă pentru produsele noastre îl constituie un ecosistem de microorgasnisme care a fost gândit să fie folosit pentru a popula solurile inerte devenite sterile datorită utilizării la scară mare a chimicalelor de sinteză. Acest microbiom este prima linie în filozofia biodinamismului pe care trebuie să o avem în vedere.

De aici începe totul. Astfel produsele FABRICA DE COMPOST pot fi privite ca fiind STARTERUL unui concept în care treptat și în mod echilibrat trebuie făcută tranziția către REGENERABILITATE și BIODINAMISM a SOLURILOR AGRICOLE.

Așadar munca și misiunea noastră nu este despre a face bani, munca și misiunea noastră este despre educație agricolă, este despre sustenabilitate și este despre viitorul următoarelor generații de agricultori, este despre a înțelege cum putem să traim în armonie cu natura, protejând și păzind COMOARA CEA MAI DE PREȚ A TERREI: SOLUL FERTIL

Agricultura Regenerativă constituie singura variantă fezabilă pentru VIITORUL PLANETEI NOASTRE și a OAMENILOR de pe ea.