Casa Terra. Elena Daniela Graura

Un restaurant este un important input în cultura gastronomică a unei zone, ce ar fi ideal să propună un fusion între vechi și nou, o călătorie de calitate cu gustul și parfumul locului, plină de bucurie. Oriunde s-ar afla un restaurant, trebuie să fie cu sens și în strânsă legătură cu resursele locului, asigurând astfel specificul zonei, dar și diversitatea în contextul gastronomiei naționale, căci o țară turistică presupune destinații și gastronomie. 

Restaurantul este spațiul ce conferă continuu oamenilor prilej de 'dialog gustos’ și stare de bine. Gastronomia modernă este ea însăși un dialog între clienți și oamenii din bucătărie. Aceștia din urmă se străduiesc să reașeze în forme noi, atente moduri de preparare, combinații și plating, tocmai pentru a propune oaspeților o întâlnire cu ei înșiși în copilărie, plină de nostalgie, dar și cuceritoare pentru turiști. Astfel, ei devin păstrători și creatori de gust bun, memorabil. 

Responsabilitățile "dansului" într-un restaurant și în gastronomie sunt cu certitudine multe. Una dintre ele este abordarea etică și pertinentă în relația dintre producător și consumator, cea care creează de fapt conexiune între cei doi, propunerea unor farfurii cu preparat, cuceritoare și inteligente. 

La fel de importantă este comunicarea, să fie una onestă și epică, să transmită istorii fascinante, nivelul de recunoștință față de resurse, atenția în preparare, creativitatea și armonia de care este capabilă bucătăria. 

La acestea se mai adaugă grija pentru modul de viață și nevoile mult schimbate ale oamenilor. Este nevoie să se înțeleagă momentul mesei, cum poate fi acesta îmbogățit prin contribuția de emoție și pasiune, oferite odată cu hrana. Ospitalitatea nu mai este demult doar un simplu serviciu, în zilele noastre înseamnă conexiune, încredere și emoție. 

Gastronomia în România ar trebui să fie o direcție de țară, un motiv de mândrie națională, căci doar astfel vom putea reuși să așezăm România pe harta internațională a destinațiilor gastronomice.